Master Engelen Bestaan

Gisteren was ik begonnen met de eerste track voorbereidend om die te laten masteren. Om een lang verhaal kort te maken: wat een kut werk is dat zeg! Het gaat langer duren dan een nummer zelf maken, maar wel leerzaam en in het vervolg zal ik mijn manier van werken moeten aanpassen om achteraf veel tijd te besparen.

In de regel maak ik een nummer. Sommige hebben 8 tot 16 afzonderlijke kanalen die je mixt, en al die kanalen komen samen uit in een stereo kanaal (Masterkanaal), wat ik meestal doe is de boel mixen en alle gewenste effecten op het masterkanaal toepassen, zo als Limiter, Compressie, EQ, Echo, enz enz, scheelt een hoop werk, als je het op elke afzonderlijk kanaal zou moeten toepassen ben ik zeker een halve avond er aan kwijt, wat wel beter voor het eindresultaat zou kunnen zijn.

Maar als je een track wil aanleveren om te laten masteren moet het voldoen aan hele rits voorwaarden. Zoals: absoluut geen enkele effect op het Masterkanaal! Dus wel op de afzonderlijke kanalen, maar! Elke afzonderlijk kanaal mag niet boven de -3 dB uitkomen, en het Masterkanaal mag niet boven de -7 dB, om ruimte te laten voor de mastering. Lees het zelf maar op deze pdf: robsmallmastering.com

Dus nu heb ik een nummer die totaal niet meer klinkt zo als het zou moeten. En met die grenswaarden moeten ik gaan proberen om het oorspronkelijk geluid en sfeerpalet terug te vinden, en dat met misschien meer dan 10.000e verschillende mogelijke instellingen die met elkaar weer in balans moeten komen, met zeker 1000e variabelen. Geen leuk werk als je weet dat het altijd beter kan, of anders, en nog eens afwachten of het uiteindelijk na de mastering het echt beter gaat klinken, maar ja! Dit is zeg maar de enige weg om mijn muziek enigszins te professionaliseren en aan de muzikale standaard te voldoen. Dus komende tijd zal het wat rustiger zijn van mijn kant.

Dat had ik dus gisteren geschreven en op Facebook gepost. Niet veel later kreeg ik reactie van:
Marco Vd Hoorn, van digitalmastering.nl. Dat het tegenwoordig helemaal niet meer hoeft om aan al die mix voorwaarden te voldoen… Wat een opluchting was dat! Het heeft me zeker ruim een week tijd uitgespaard en de deal was gesloten! En zo als je kan lezen, reddende engelen bestaan nog steeds 😀