Menselijke Vraatzucht

mad boosDe mensheid als een kwaadaardig organisme. Ik vraag om je de verbeelding te gebruiken en de mensheid van boven te bekijken, een paar kilometers boven de aardoppervlak te verplaatsten en alle menselijke activiteiten te observeren, de aarde als een cel in je lichaam gezien vanuit een microscoop. Wat je zal zien zijn clusters van activiteiten die in en uitgaan als stromen van bewegingen die voor de rest niet echt zijn te herleiden, behalve lichtvervuiling en uitstoot van broeikassen. Die bewegingen lijken erg op wat bacteriën en cellen ook doen, delen van de aarde worden afgekalfd, kaal en vervuild achtergelaten als een ziekte in een ecosysteem. Stromen van materiaal die verplaats word in plaatsen die het verwerkt word en grote vervuilende rookpluimen, daarvandaan verplaats naar nog grotere clusters, en van die clusters van verstedelijking stromen van afval die dan weer ergens anders worden gedumpt en verbrand. En zo grote delen van de aarde als een cel, kaal en vervuild achter te laten in steeds grotere wordende plekken waar het overige leven geen leven meer kan hebben.

Als een alien die de mensheid niet kent en ons van boven observeert, wat zou hij van ons denken? Hij zou ons zien zo als wij mieren zien, met het verschil dat mieren er heilig bij zijn in vergelijking met wat mensen doen. En het meer er uit zal zien hoe wij een ziekte zo als kanker in ons eigen lichaam zien, die beetje bij beetje gebieden in ons lichaam onwerkbaar maken en steeds verder groeien tot de dood tot gevolg.

Kan niet zeggen dat het een beeld is van de mensheid waar je trots op kan zijn als iemand ons zou observeren. We denken dat we allemaal individuen zijn en een ‘’ik’’ hebben die keuzes kan maken, maar de werkelijkheid en de beweging van bovenaf gezien laat een ander beeld zien, net zo’n beeld zo als wij mieren en of een ziekte bekijken, iets dat onbewust en dom zonder ‘’ik’’ zijn gang gaat als een groep zonder individueel bewustzijn. Is vrije wil een illusie? Als we maar acteren op stimuli van buiten ons af waar ik afzonderlijk geen enkele invloed op heb?

The View From Space: An Astronaut's Perspective from The Royal Institution on Vimeo.